Feb 28, 2010

Aaron Ramsey..semoga cepat sembuh

semalam ade game...arsenal vs stoke city..maen away..arsenal menang 3-1..yay!gol-gol jaringan bendtner, fabregas dan vermaelen. cuak gak game smlm..minit 90 baru arsenal leading 2-1..tu pun penalti fabregas. then mase injury time vermaelen pulok tap in.so..yeay!we are back guys!lagi best chelsea plok dititik oleh manchester city 2-4.jadi skrg ni arsenal kurang 2 point dari man u dan 3 point dari chelsea..yeay skali lagi!ade harapan juara tahun ni..sbb pasni man u still kene lawan chelsea..jadi both akan drop points *senang hati*

tapi semalam ade jugok berita sedih yang mencacatkan kemenangan tuh. aaron ramsey, bakat mude arsenal yg baru tgh naik skrg ni, menerima tragedi seakan2 eduardo 3 tahun lps..dia dibentes keras oleh ryan shawcross.akibatnya?patah kaki beb! macam siku L kaki die smlm..ngeri gile tgk.
aaron ramsey

ok.aku bimbang.tkt tragedi lame berulang. tahun 2007, mase tu arsenal gah menerajui liga. mase game menentang birmingham, arsenal tgh lead 2-1. tibe2 ade mangkuk ni sorg (mark taylor kalo xsilap) menerjah eduardo menyebabkan ligamen aduardo terputus. dan eduardo terpaksa berehat lebih setahun. sejak tu, permainan arsenal merudum. yela, player2 mude. semua bola 50-50 mesti kaloh pnye. takut woo! maka tahun itu arsenal hanya mampu di tangga ketiga liga.TENSEN!
ryanshawcross, si penerjah

tapi semalam, walaupun selepas ramsey diterjah, aku tgk permainan arsenal tidak menurun.sebaliknya semakin kemas, sehingga mampu menyumbat 2 gol pada minit-minit akhir perlawanan..

maka..harapan juara berbunga kembali




Feb 25, 2010

persoalan mengenai jodoh


baru-baru ni mase tgh memblog-walking, aku terjumpe dengan sebuah blog. n kata2 di dalamnya cukup indah, dan aku rasa mcm perlu untuk berkongsi dengan semua, either yg dh kawin, baru nk kawin, baru clash or tgh mencari.

tajuknya lebih kurang camni; salah faham umat Islam msa kini tentang jodoh.

Interesting?

fitrahla.semua manusia inginkan yg terbaik utk dirinya. tidak terkecuali sesiapa. ahli maksiat ke, penjenayah ke, ulama' ke...semua for sure ingin yg terbaik untuk dirinya. dalam umur remaja, antara cabaran yg boleh dikire wajib akan ditempuhi setiap manusia ialah cinta.

sepanjang pengalamanku berdepan pelbagai jenis manusia (termasuk pengalaman sendiri), cinta ni cukup berat. ada yang dh couple bertahun2, tapi kecundang tgh jalan. smpai ada yang xkahwin2, ada pula yang trus kawin dgn yg laen. ada yg baru kenal 2 3 bulan, terus je kahwin. mcm2. dan aku dapat terlalu banyak pendapat tentang jodoh ni.

Pendapat pertama:

Jodoh ialah pertemuan. Allah telah menetapkan siapa yang kita akan kita jumpe, siapa yg akan bersama kita. dan tugas manusia adalah untuk menjaga pertemuan itu. ertinya jodoh itu ialah sebaik sahaja berlaku pertemuan sehingga membenihkan kasih sayang dan azam ingin berkahwin. em..benarkah?....bagaimana dengan perceraian?adakah jodoh itu tersalah? tidak, kerana Allah itu tidak pernah silap. kes perceraian ini juga byk pendapat, dan ada yg bertentangan. ada yg kata, itu krana kita tidak menjaga jodoh kita. kita wajib menjaga jodoh kita itu...dalilnya sabda Rasulullah; 'perbuatan halal yg paling dibenci oleh Allah ialah perceraian'.tetapi ada juga pendapat yang mengatakan bahawa sesungguhnya perceraian itu juga telah Allah tentukan. dalilnya ialah berdasarkan firman Allah dlam surah Al-Baqarah ayat 216; ' boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik utk kamu.dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, sedangkan ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui'. Waallahualam.

Pendapat Kedua

Jodoh itu perkahwinan. ertinya sebaik sahaja kita kahwin, maka dialah jodoh kita. dan rasanya inilah pendapat yang lebih cenderung kita sekalian terima, kn?
padaku, kedua2nya ada betulnya. yela, ilmuku masih tidak sampai untuk mengulas hal-hal yg setinggi ini. cuma aku tau, bercinta perlulah kerana Allah.


ramai yang berkata, kita perlu couple dulu, knal2 satu sama lain, cari persefahaman, cari yg sekufu, cari bidadari untuk kita kt dunia ni. msti couple dulu,baru kahwin.kalo dok sesuai, cari laen. dan aku terjumpe petikan kata2 ini

"Allah tidak akan memberikan bidadari kepada anda di dunia, tetapi di akhirat. jadi jika anda inginkan wanita yang bertaraf bidadari, maka kahwinilah dengan niat yang betul, jalanilah kehidupan rumah tangga dengan betul dan insya Allah isteri anda akan jadi bidadari bagi anda di akhirat".

sarjana barat pun ada berkata; love is not by finding the right person, but to become the right person. (ye kut ada ayat ni..aku google xjumpe la..haha)

Janganlah melihat kepada keburukan seseorang, kerana tidak akan jumpe pengakhirannya. sebaliknya lihatlah pda kebaikannya yang membolehkan kita untuk menumpang dan menikmatinya.

nice, kn?

diriwayatkan dari Abdullah Bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda; kejadian seseorang itu dikumpulkan di dalam perut ibunya selama 40 hari.sebaik sahaja genap 40 hari kali kedua terbentuklah segumpal darah beku. manakala genap pula 40 hari kali ketiga bertukar pula menjadi seketul daging. kemudian Allah SWT mengutuskan malaikat supaya meniupkan roh dan memerintahkan menulis empat perkara iaitu ditentukan rezeki, tempoh kematian, amalan serta nasibnya smada mendapat kecelakaan atau kebahagiaan. maha suci Allah di mana tiada Tuhan selainNya (Sahih Muslim, kitab Takdir, No:4781)

dari hadis di atas, ternyata jodoh kita telah ditakdirkan sejak azali lagi. kadang2 aku berasa agak menyesal sebab tidak belajar lebih awal tentang persoalan jodoh ini. kalo jodoh sudah ditentukan, xperlu lagi couple2 kn?couple2 ni menyakitkan!(bunyi mcm frust menonggeng je..no comment.haha).

jodoh mmg telah ditentukan. pada masa skrg, seseorang yg telah Allah ciptakan utk kita telah pun wujud, cuma siapa dan bila akan bertemu, wallahu alam. yg tgh couple, blum ada jaminan kn bahawa si dia lah yg diciptakan utk kamu. aku pernah baca lagi, katanya semua pertemuan antara manusia di dunia ini telah Allah tentukan. cume mungkin dgn matlamat yg berbeza. ada yg Allah takdirkan walaupun mereka bercinta sakan, tetapi mereka tidak akan disatukan. mungkin mereka just diciptakan sebagai persinggahan untuk satu sama lain, membimbing satu sama lain menjadi lebih baik. dan usai tugas, Allah akan pisahkan mereka.

dalil? Nabi Muhammad SAW Allah wafatkan sesudah sempurna tugasnya di muka bumi ini.

jadi, xpayah berusahalah?


Feb 16, 2010

cuti raya cina

raya cina besenya, akn byk aktiviti berlaku dlm hidupku. thn lps, aku dan famili ke jakarta dan bandung. thn ni, kami xg mana2, since kami baru balik dari buat umrah januari baru2 ni.

tapi aku sgt hepi walaupun kami dok kemana2.sbb? jadualku sibuk gile!hehehe..bermula ari sabtu ptg, aku ada small gathering budak2 ex-SRSS2 (91-96) di anjung bistro, batu buruk. quite fun, walaupun awalnya aku agak segan sbb lama dh dok jumpe budak2 SS2 ni. b4 dis, aku dok berkesempatan g sebarang aktiviti melibatkan ex-SRSS2 ni.

mereka yg terlibat adalah aku, azura, hazrin, azroul, maha, dayah, nazeri, arifah dan paih z.


mlmnya, aku bermain futsal di sport planet gong badak. sangat2 best.main dgn adik2 dan sepupu2, serta member2 kamcing uia..2 jam woo main, letih gile.

esoknya pulok, tgahari aku ke jamuan kahwin nur fadzliah dan mohd hasri hanif, ex-shams dulu. sapa sangka, mamat kawin nge nur kn?masa aku mula cite kt ceno n syarafuddin, dua2 tercengang.dok caya..tp sesungguh nya kerja Allah itu sangat misteri. dan yg pasti, Allah dok pernoh silap.


mlmnya, skali lagi aku ke sport planet gong badak, plan nk main futsal dengan budak2 shams plok..projek ni dh dirancang sekian lama. jadi aku pun sgtla bersemangat.kul 9 lagi aku dh gerak dgn sepupuku tg hilmi dan paje (kitaorg stat maen kul 10). sampai dinung, sorg pung dok napok muka. paje doh mula bengang. yela, kitaorg maen dlm court tu 3 org je! bosan, kitaorg ajak budak2 yg ada kt luor court lawan. then dlm kul 10.30, barula napok batang hidung zuding. then kul 10.45 lebih kurang, mizi nge ja sapa. main dlm 10 minit..prittt!times up! hampeh!

mmg aku bengangla. camon guys, beso2 blake dh. pgg la janji. aku pun duk jauh jugok. lps maen kitaorg g minum2..n aku sapa dumoh dlm kul 1 pagi kut.

esoknya, sepupuku yah dan adam buat akikah untuk anaknya irdina syafiya,( gini kut nama die..uhuhu). then ptg tu, skali lagi aku nge akim g maen futsal kt jalan semarak. 2 jam tuh!ahahaha...mmg letih gile la..3 days berturut2 aku maen futsal..

mlmnya, ada dinner ex-srss2 di riyaz heritage. walaupun dok la sgt ramai hok maghi, tp quite happening.sume sporting2..n aku rasa sgt bangga pernah menjadi warga SRSS2. ingt senang ke nk kekalkan ukhuwah, since sekolah rendah?meaning that we've known each other since we're 7, n now we already 26.pergh!nearly 20 years tu!

kitaorg berbual2..n shockingly, most of us are single.haha..bia betol? well gals, i believe u all sangat2 laku..maybe u all memilih kut.. but no worries, jodoh pertemuan tangan Tuhan, kn? xsilap selain yeng (dh ada 2 anak), shetul (dh kawin) n diana (kawin 16/7), yg laen sume declare diri sendiri single.


opps...aku ada tender hok perlu aku isi..pen-off.

Feb 13, 2010

kisah hidup


aku ade sebuah kisah benar...cerita seorang yg agak rapat dgnku. kita namakan saje dia ini si A. A merupakan antara teman rapatku dari kecil lagi..kami membesar bersama2..mlangnye mase aku masuk sekolah menengah, kami terputus hubungan kerana keluarganya berpindah. alhamdulillah, mase aku di UIA kami kembali berjumpa. opps lupe nk bgtau..A tua 3 tahun dariku.

masa borak2 di sebuah kedai makan kt Gombak, dia bercerita padaku tentang kehidupan. mase ni aku masih belajar di UIA, tahun 2007 rasanya. sampai skrg dia ni masih single, tanpa awek. aku tnye kenapa?memilih sangat ke, or mmg xdok org nk kat die?haha..then die pun mulela bercerita padaku...rupe2nye die ni broken heart.

die kate die kenal awek die ni mase umurnya 20 tahun, di UPM. diaorg couple2..bercinta sakan, then lepas 4 tahun, berlakulah peristiwa yg xpt die lupakan sampai skrg..katanya dia akui, mereka selalu bergaduh, sikit2 bile bergaduh, mesti nk clash..tambahan pula masing2 masih muda, aweknya lagi muda darinya (ok..dh mcm aku plak ni.fullstop.) tapi bile jumpe, lasung xdok masalah..mmg happy gile..mmg die kate sayang gile la kt awek die tu..then.....si A ni diam.

aku tnye pahal ni?pun diam lagi.merenung jauh je..fulamak...jiwang gile mamat ni!haha..aku pun ckp kt die..konon2 pakar la bab2 mcm ni..aku kate nk buat mcmana kn, xde jodoh.. doa2 la byk2, mane tahu kalo die mmg jodoh mung, for sure die akan kembali..mayb mase korang gaduh sampai clash tu, budak2 lagi..dok matang lagi..kalo sayang sgt, pegila cari die balik.

ok...die pun pandang aku..mcm berair sket matanya.aku terus rasa mcm nk gelak, tpi aku tahan. then die kate, "Insya Allah, one day aku akn jumpe die di syurga", wah..lain mcm plak bunyinye ni?aku just senyum, diam tanda aku nk die teruskan ceritanya.

die then cerita..one day mase kt kl, diaorg kuar dating...pegi round2, shopping2 kt kl, naik bas..then mcm bese la, mase blk, die akan anta awek die sampai dpn umah, (bas die blk UPM lalu dpn umah awek die).aritu diaorg gaduh..awek die ngajuk, sbb dia xnk tgk wayang. besenya A akan pujuk, tp aritu die kate dh mls nk pujuk, tunggu elok sndiri. jadi turunlah aweknya dari bas itu dengan kesedihan dan penuh rajuk. dan tanpa memandang sedikit pun muka si A. dan masa lintas jalan, tibe2 si awek tu dilanggar kereta, live depan mata si A!

"Yoe, can u imagine, dpn mata aku!mcm shock gile, trus melompat aku pegi kt die..smpai kt die, aku tgk kepala die mcm bleeding teruk gile..aku dh nangis gile dah..family die pun dh ade kt situ dh (yela dpn rumah).then bapak die angkat die, trus bawak pegi hospital".

ok.aku diam.

"aku then pegi hosp dgn abg die..sampai kt hosp, bapak die kate, doc kate kritikal, masuk dlm ICU..aku mmg dh jadi bengong la..nangis xingat punye".dlm dkt2 4 jam tunggu, then doc kuo..die kte si ....... ni alami pendarahan kepala yg sngat serius.dan kemungkinan besar...

si ......... hilang ingatan!then si A diam terus.

what?aku terkejut gile. aku xtau nk kate ape...jadi aku tggu si A teruskan bercerita..tapi die just diam.jadi terpaksalah aku tnye, sampai skrg die still hilang ingatan ke?

si A jawab...xla...3 weeks after that die meninggal

trus aku pulak terdiam.

kalola aku jadi si A (nauzubillah)..mcmana agaknya?

mcm drama Melayu kn?tp kn drama tu reflection kehidupan sebenar kita?mgkin cerita si A ni pernah diangkat ke kaca TV..

kerana itu, aku menyayangi semua di sekelilingku..aku sedaya mungkin tidak mahu habisi satu pertemuan dengan bergaduh, dok kira la dating ke, or just kuo ngan membe ke? kerana kita xtau apa yang menanti kita.n kadangkala aku agak mengongkong..aku mahu awekku sentiasa mampu aku hubungi, dok kire sms or calls..lambat angkat fon, or reply sms..yay!mmg kami bergaduh..kesian awek aku. aku just xnak apa yang menimpa A menimpa aku pula...yup...ajal maut di tangan Tuhan, tapi bukan itu yg hendak aku elakkan. A menyesal, kerana die bergaduh dengan aweknya pada hari itu. dan smpai skrg A menanggung penyesalan itu. aku just xnak menyesal...insya Allah.

tapi kita perlu berserah pada Allah..Allah menentukan segalanya. aku tahu ini, tapi bile menyelami perasaan si A, untuk menenangkan diri bukan semudah itu..cume dengan solat dan doa..insya Allah kita akan mampu hadapinya..

sesungguhnya ujian itu kafarrah atas dosa2 kita..so solat taubat tiap2 mlm..merintih, menangis, mengadu pada Tuhan, kerana Allah just nk kite merintih padanya, then Dia akan aturkan kehidupan kita sebaiknya.. (nasihat ini diberikan oleh si A, dan katanya, sangat berkesan)

Feb 12, 2010

The Gunners..up and down


ok..tiba masa untuk bola pulok.sabtu lps, arsenal kalah pada chelsea 0-2, dua2 gol jaringan drogba. aku mcm bese, game yg mmg arsenal dijangka kalah, aku cepat2 tido.hahaha...ac aku baru sampai dr kl masa tu, jadi xlarat la nk berjaga semata2 tgk bola.

post-match analysis. arsene wenger kate, arsenal pegang possession of ball. yup, sampai 70%. ballack pulok balas, arsenal is predictable, chelsea dh tau sgt2 arsenal maen macam mane, so kalo bleh kacau tempo passing arsenal, for sure bleh menang. pahtu ancelotti kate, dalam bola sepak, yg penting ialah permainan yg efisien, dan keputusan perlawanan, bukan penguasaan bola. ok..setuju dengan ancelotti.

arsenal mmg dok dinafikan mmg pasukan yg bermain dgn corak permainan terbaik di Eropah, seperti diakui oleh Jose Mourinho. tanyela penyokong Man U ke, chelsea ke, no doubt, diaorg terpaksa mengaku mmg arsenal maen lawa. tapi masalahnya, passing bola je yg lawa..bile masuk kt kotak penalti lawan, hampeh. wenger, plz...improve ur style..make it more efficient, defending also should be more reliable. but dont compromise the beauty of our gameplan. yeeha!

berita gembira menjelma mlm tadi. lps kaloh 2 kali berturut2, arsenal akhirnya menang. arsenal mng 1-0 lawan liverpool. daripada 12 impossible point, we've gained 4. but still, we're back in the title race, since chelsea kaloh pada everton 1-2, while man u seri 1-1 dengan aston villa. mathematically, yes we do have a slight chance, as after this, chelsea would have to face man u, man city, aston villa. and there are a good chance there that they will drop points (let hope so). meanwhile, arsenal dh pun melepasi peringkat2 sukar. kita dh pun lawan everton, aston villa, man u, chelsea n liverpool. yg tggl just spurs n man city. still ade peluang. yes!

camon gunners!let gun them down!

bring it back to emirates

Feb 10, 2010

congratulations big bro...dan selamat berjuang!



buat satu2nya abangku di dunia ini, Ahmad Izani Ab Ghani, tahniah diucapkan atas perlantikan sebagai setiausaha kehormat Majlis Belia negeri Terengganu buat penggal kali ini. wah...banyaknya pangkat dia, bleh jadi tokoh belia ni! selain jawatannya di MBNT itu, abgku ini juga mrupakan Setiausaha Kehormat Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Terengganu (DPMMNT), bendahari kehormat Majlis Belia Daerah Kuala Terengganu (MBDKT), serta Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Malaysia (GPMS) Negeri Terengganu.

semoga segala perlantikan itu tidak membenihkan sifat sombong dan meninggi diri, sebaliknya semakin menunduk ke tanah hendaknya. lagi tinggi kita naik, lagi ramai yang hendak menjatuhkan kita, dan juga makin sakitlah apabila jatuh kembali ke tanah. waspada, dan bertawakallah. (power nasihat ni..huhuhu)

juga diharapkan dengan jawatan yang ada, mampu memberi sedikit impak dan perubahan positif kepada belia Terengganu, melampaui batasan politik kepartian dan kepentingan individu.

dan yang terakhir, harap2 janganlah dilupakan tanggungjawab di UKE dan GVI itu.carilah projek besar2 lagi..ayoe xmampu buat sorg2.hehehe..

once again...CONGRATULATIONS!

abg Jatt & kak Mas

our family

For the rest of my life


maher zain (the singer)

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinkin' that love was wrong
But everything was changed when you came along
And there is a couple of words I wanna say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side
honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah
for open my eyes
Now and forever
I`ll be there for you

I know it deep in my heart
and now that you are here
in front of me
I strongly feel love
and I have no doubt
and I sing it loud
that I will love you eternally
I feel so blessed
when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together in Jannah
All I know I found myself I feel so strong


wow!a great song. thanks a lot to my sister (eh, i dun have a sister, didn't i?) ahh, never mind that. but yes, thanks so much for introducing me with this song. truly a wonderful one, and touching too.



video



Feb 7, 2010

semua orang ada dugaannya

LIFE...

ok..tadi aku dan 2 sahabat karibku peja n paklang lepak2 di domino's pizza..sambil berkenduri sakan kami borak2...lame dok jupe, mmg byk cite kuor la..

kebanyakan cite psal kehidupan.

paklang still di uia, smbung master, sangat2 berbakat dlm pelajaran, dh tunang n merancang kawin bulan 6..segalanya kelihatan agak memebosankan, tetapi selamat.huhuh

peja keje di taman melawati, ade kete, kehidupan scr kewangannya agak stabil..tp kehidupan berumah tangga agak bermasalah.hahaha

smlm lpak umah pjoe, sorg lagi sahabat karib..kami borak2 sampai kul 5 pagi

pijoe keje di vads, baru jadi staff permanent di TM, kehidupan agak stabil...menunggu dan mengumpul duit nk kawin, ade sikit kekangan kewangan..

aku?errr

sume org ade masalah sendiri...mcm paklang kate, Allah itu adil, semua org akan diuji, ada diuji dengan kegagalan dlm perniagaan, gagal dalam berkeluarga.ada juga diuji dengan kekayaan, dengan kejayaan..bla2...n setiap kali kita rasa kita dh berjaya harungi ujian itu, kita pasti akan diuji lagi..dan lagi...

samada kita pilih kehidupan selamat tetapi membosankan, atau kita mencari pasal dengan memilih kehidupan penuh ombak tetapi penuh dengan pengalaman, semuanya ada kesukaran, semuanya ada rintangannya. kerana itu kita perlu sentiasa memohon petunjuk daripadaNya.

buat keputusan pun satu perkara yang sangat2 sukar..ade aku terbaca, keputusan berkaitan hati dan perasaan, perlu mengikut hati dan perasaan, kerana di situlah Allah turunkan hidayah. krana perasaan itu tiada penjelasan logikal.wah! tingginya pemikiran ini..benarkah??err...

kerana itu syurga itu mahal harganya,,kerana ianya amat indah..tiada msalah lagi..

ya Allah..kurniakanlah aku, keluargaku, teman2ku, dan semua org Islam kejayaan di dunia dan akhirat, dan jauhkanlah kami dari api neraka..dan masukkanlah kami ke dalam syurga bersama2 org2 yang kamu redhai

Amin.

Feb 5, 2010

right now in KL

yes..right now i'm in KL..no..in Shah Alam to be exact. got a wonderful journey with zuding n zemil yesterday night. and insya Allah will be back to ganu on Sunday.

tonight insya Allah i'll staying at pijoe's house in flora damansara...looking forward to have a wonderful and relaxing time with my all-times best friends, peja n pijoe.

insya Allah tomorrow, i'll meet roy n pakya, discussing some biz matter, which is the true objective of me getting to KL dis time. hope got something for my baby GVISB


Feb 3, 2010

ketibaan seekor anak beruang!

yay...arini rumahku menerima ahli baru...seekor anak beruang!hahaahah....sebenarnya anak beruang itu adalah sebuah ATV!abgku baru beli,dan baru sampai ptg tadi..huhhu..seronok gile kami meronggeng ptg tadi..sampai abis minyak!..hehehe...dan selepas isi minyak mlm tadi, aku ngan akim kembali meronggeng, hingga nyaris aku terbabas masuk longkang!hahaha..bukan senang menunggang ATV ni..tapi seronok gile...aku jalan2 keliling kampung, konfirm jadi perhatian. :-)

yay...aku mmg excited gile..alhamdulillah..

akim di sisi anak beruang

menunggang anak beruang

happy moment

life...oh life


life is wonderful...life is colorful..often i heard those words..n i believe life is beautiful as well..i am facing a difficult time rite now.and luckily i have Allah to share everything with.."dan ingatlah sesungguhnya dengan mengingati Allah itu hati akan tenang".

i'm very thankful to the Almighty because He has chosen me to be a Muslim. n i always pray that i'll die as a Muslim too..insya Allah.. sometimes i wonder, if us Muslim could find the life is very challenging, what about non-muslims? we at least have Allah at our side..but they? Ya Allah,janganlah Kau palingkan hidayah dariku setelah Kau anugerahkan hidayah kepadaku, dan jauhilah aku dari api neraka.

Things happen for reason.yup, i absolutely believe that. we as His slave, should always live the life the way He wants us to. as He created us, therefore He knows what is the best for us. let say someone created a car, for sure he knows what fuel is the best for his car, isn't it?

As times flying by, I have grown older n older. and the way i'm living my life also has changed a little bit. before, my main priority is to pass all the exams in university, and be a degree holder. alhamdulillah i have achieved that. my priority now?err...yet to be determined. most of my good friends have married, n actually that makes my life bored. no more friends to hang out with. huhuhu...n for sure at my age now, wherever i go, the most frequent question being asked is that..."yoe bile lagi?"hahaha...for the question, i still dont have the answer. marriage is not as simple as it sounds..yup its sunnah rasulullah, i didnt denied that, i want to follow it. but the most important things is, finding the right one. that is the gift i yet to received. then is getting married is my priority now?er...not anymore.

i still asking myself, what is my specific dream? to be successful is too general. to be a prime minister?long way to go.what is the dream that i can achieved before i'm 30?em..em...emmm...nope...still the dream do not pop up from my brain.

now, i'm a little bored at home..i dont want to be alone, as i am pushing myself towards a new me, which could be very hard to be done if i'm alone. i want to hang out, playing badminton every day, playing futsal every night..but, all the good friends are not here. yes i have friends, but good friends didnt come everyday, did they? oh yes, i got GPMS. then i will make myself bz with GPMS thingy then.

life oh life....its is so hard, as Jannah is so nice. as a Muslim, we believe this life is only a transit for us. we for good, one day will be dead, n entered a new world, alam kubur, before going to alam akhirat. so this life is vey short. either it is difficult, or it is hard, face it, n enjoy it!but make sure, dun break the rules He has created for us before. then we will find the life, instead of its hardness, is a beautiful place as well.

pen off


Feb 1, 2010

Alahai Arsenal..

yup..kecewa...frust menonggeng...dan aku xtgk sampai abis pun game smlm.sangat kcewa dengan permainan arsenal..terutamanya bek..terlalu naik ke atas sampai mengabaikan pertahanan..tgk sahaja bagaiman man u counter attack untuk gol ke2, berpunca dari gallas dan vermaelen yg naik menyerang mengalahkan andrey arshavin lagaknya!

sampai bile arsenal harus begini..gagal perform di saat2 genting.mathematically, peluang arsenal nk rangkul trofi thn ni dh berakhir..dgn permainan begini, lps ni bertemu chelsea pula, lagila teruk kene. sampai bile arsenal harus berpuas hati di tempat kedua atau ketiga..arsenal kelab besar dan kaya dgn tradisi. kalo arsene wenger dh lupe cara nk rangkul piala, kite ambil pengurus yang tahu carenya.
arsene wenger

aku btl2 kecewa. mmg aku kagum dgn permainan arsenal, terutamanya kerana semuanya masih muda. tp persoalannya, sampai bile mahu bergantung kepada pemain2 muda?dengan kekayaan kelab, arsenal mampu membeli pemain2 berprofil tinggi, yng mampu berkongsi pengalaman dan membimbing pemain2 muda arsenal ini. bila sentiasa gagal di saat akhir begini, berapa lama bintang2 muda arsenal yg slalu diintai kelab lain mmpu bertahan?mereka juga ingin menjadi juara. aku tkt kalo gagal thn ni, fabregas pn akan angkat kaki, mengikut jejak henry ke barcelona.
cesc fabregas

padaku, arsenal perlu mencari seorang pemain bek seperti john terry di chelsea, yg sangat kukuh di posisinya menggantikan gallas, dan dgn ini bhgn bawah akan selalu terjaga, walaupun vermaelen naik menyerang. dan ambil seorg defensive midfielder yg berfizikal besar dan kuat sperti patrick viera untuk cover bhgn pertahanan. juga cari seorang striker yg berprofil tinggi dan boleh menjadi target man, sperti didier drogba atau edin dzeko..mmg bahagian tengah arsenal dh cukup kuat, tetapi setiap hantaran2 mereka gagal disudahkan dan diterjemahkan dalam bentuk gol, yg mana ianya sangat mengecewakan.

camon arsenal..

Ads

Shamsian