Feb 25, 2010

persoalan mengenai jodoh


baru-baru ni mase tgh memblog-walking, aku terjumpe dengan sebuah blog. n kata2 di dalamnya cukup indah, dan aku rasa mcm perlu untuk berkongsi dengan semua, either yg dh kawin, baru nk kawin, baru clash or tgh mencari.

tajuknya lebih kurang camni; salah faham umat Islam msa kini tentang jodoh.

Interesting?

fitrahla.semua manusia inginkan yg terbaik utk dirinya. tidak terkecuali sesiapa. ahli maksiat ke, penjenayah ke, ulama' ke...semua for sure ingin yg terbaik untuk dirinya. dalam umur remaja, antara cabaran yg boleh dikire wajib akan ditempuhi setiap manusia ialah cinta.

sepanjang pengalamanku berdepan pelbagai jenis manusia (termasuk pengalaman sendiri), cinta ni cukup berat. ada yang dh couple bertahun2, tapi kecundang tgh jalan. smpai ada yang xkahwin2, ada pula yang trus kawin dgn yg laen. ada yg baru kenal 2 3 bulan, terus je kahwin. mcm2. dan aku dapat terlalu banyak pendapat tentang jodoh ni.

Pendapat pertama:

Jodoh ialah pertemuan. Allah telah menetapkan siapa yang kita akan kita jumpe, siapa yg akan bersama kita. dan tugas manusia adalah untuk menjaga pertemuan itu. ertinya jodoh itu ialah sebaik sahaja berlaku pertemuan sehingga membenihkan kasih sayang dan azam ingin berkahwin. em..benarkah?....bagaimana dengan perceraian?adakah jodoh itu tersalah? tidak, kerana Allah itu tidak pernah silap. kes perceraian ini juga byk pendapat, dan ada yg bertentangan. ada yg kata, itu krana kita tidak menjaga jodoh kita. kita wajib menjaga jodoh kita itu...dalilnya sabda Rasulullah; 'perbuatan halal yg paling dibenci oleh Allah ialah perceraian'.tetapi ada juga pendapat yang mengatakan bahawa sesungguhnya perceraian itu juga telah Allah tentukan. dalilnya ialah berdasarkan firman Allah dlam surah Al-Baqarah ayat 216; ' boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik utk kamu.dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, sedangkan ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui'. Waallahualam.

Pendapat Kedua

Jodoh itu perkahwinan. ertinya sebaik sahaja kita kahwin, maka dialah jodoh kita. dan rasanya inilah pendapat yang lebih cenderung kita sekalian terima, kn?
padaku, kedua2nya ada betulnya. yela, ilmuku masih tidak sampai untuk mengulas hal-hal yg setinggi ini. cuma aku tau, bercinta perlulah kerana Allah.


ramai yang berkata, kita perlu couple dulu, knal2 satu sama lain, cari persefahaman, cari yg sekufu, cari bidadari untuk kita kt dunia ni. msti couple dulu,baru kahwin.kalo dok sesuai, cari laen. dan aku terjumpe petikan kata2 ini

"Allah tidak akan memberikan bidadari kepada anda di dunia, tetapi di akhirat. jadi jika anda inginkan wanita yang bertaraf bidadari, maka kahwinilah dengan niat yang betul, jalanilah kehidupan rumah tangga dengan betul dan insya Allah isteri anda akan jadi bidadari bagi anda di akhirat".

sarjana barat pun ada berkata; love is not by finding the right person, but to become the right person. (ye kut ada ayat ni..aku google xjumpe la..haha)

Janganlah melihat kepada keburukan seseorang, kerana tidak akan jumpe pengakhirannya. sebaliknya lihatlah pda kebaikannya yang membolehkan kita untuk menumpang dan menikmatinya.

nice, kn?

diriwayatkan dari Abdullah Bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda; kejadian seseorang itu dikumpulkan di dalam perut ibunya selama 40 hari.sebaik sahaja genap 40 hari kali kedua terbentuklah segumpal darah beku. manakala genap pula 40 hari kali ketiga bertukar pula menjadi seketul daging. kemudian Allah SWT mengutuskan malaikat supaya meniupkan roh dan memerintahkan menulis empat perkara iaitu ditentukan rezeki, tempoh kematian, amalan serta nasibnya smada mendapat kecelakaan atau kebahagiaan. maha suci Allah di mana tiada Tuhan selainNya (Sahih Muslim, kitab Takdir, No:4781)

dari hadis di atas, ternyata jodoh kita telah ditakdirkan sejak azali lagi. kadang2 aku berasa agak menyesal sebab tidak belajar lebih awal tentang persoalan jodoh ini. kalo jodoh sudah ditentukan, xperlu lagi couple2 kn?couple2 ni menyakitkan!(bunyi mcm frust menonggeng je..no comment.haha).

jodoh mmg telah ditentukan. pada masa skrg, seseorang yg telah Allah ciptakan utk kita telah pun wujud, cuma siapa dan bila akan bertemu, wallahu alam. yg tgh couple, blum ada jaminan kn bahawa si dia lah yg diciptakan utk kamu. aku pernah baca lagi, katanya semua pertemuan antara manusia di dunia ini telah Allah tentukan. cume mungkin dgn matlamat yg berbeza. ada yg Allah takdirkan walaupun mereka bercinta sakan, tetapi mereka tidak akan disatukan. mungkin mereka just diciptakan sebagai persinggahan untuk satu sama lain, membimbing satu sama lain menjadi lebih baik. dan usai tugas, Allah akan pisahkan mereka.

dalil? Nabi Muhammad SAW Allah wafatkan sesudah sempurna tugasnya di muka bumi ini.

jadi, xpayah berusahalah?


Reactions:

24 comments:

huhu..jodoh tu adalah pertemuan dan allah xde sebut pun kite hanye akn bertemu jodoh ni skali je dlm hidup kite..so jodoh ni sgt luas bro..jgn kite narrowkn pmikiran kite..yg penting hargaila hubungan yg ade..jgn sia2kn huhu

olohss.
ada nya. tapi betul cakap mu, kalu mikir ngat nk cari, lagi susoh.
ikut flow jela, rilek rilek, lama lama sangkut la tuh.
macam aku...
ha ha

anonymous 1: tq

anynymous 2 @ TEKUK: yup..gud point.hargailah hub yang ada

xerin: mcm mung??statemnt tuh xleh blah..hahahaha

hidup, mati, jodoh, semua perkara yang berlaku dan akan berlaku (qada' & qadr) semua Allah telah tentukan dan ada di Lauhul Mahfuz.

Cuma kita yang kena ikhtiar, berdoa sebanyak mungkin supaya apa yang sudah tercatat di sana akan betul-betul jadi untuk kita. Kalau boleh minta ibu yang doakan. sebab doa ibu yang paling mujarab.

betul laa.

baik rilek2 je, ada tu ada la, takyoh la desperate sgt kena cari, rilek2 sudoh. nanti ye maghi la sendiri.

kan kan kann ?

ha ha

@kakyue: tq

@xerin: ni bukan persoalan desperate ke x ni..ni lebih kepada persoalan mengenai kehidupan..chewaahhh..hahaha.sbb ade org soal aku, kalo doh ditentukan xpyh berusaha la?jadi aku pung xreti nk jawab.maka terwujudlah entri ini untuk meminta kalian menjaab pada yg bertanya itu.

oh oke. aku try jawab. ha ha.

tanya kat dia, mu tau mana dah ditentukan yg mu takyoh usaha tu ? kalu dia tau dah ditentukan, sukati la tammoh usaha. kalu dia tatau, suh dia usaha. senang.

ha ha.

hahaha..nais.kalo die pk mcm mung xpyh la aku bersusah2 tlg research n buat entry ni utk die.hahaha

~memang payah utk tentukan sape jodoh kita...mungkin jodoh kita,ada di depan mata,mungkin juga duk seberang laut..mungkin juga dr kalangan kwn kita,dan xmustahil juga jodoh kita adalah musuh kita...ALLAH lebih mengetahui..so,bnyak kan doa n upgradekan amalan supaya kita mendapat jodoh yg baik.sesungguhnya lelaki yg baik utk perempuan yg baik,perempuan baik untuk lelaki yg baik...jd,jngn mengharapkan yg terbaik selagi kita tidak muhasabah diri sndiri dahulu..tp kdg2 ALLAH kurniakn org yg baik untuk bimbing kita.
issue pasal cinta ni,for me xsalah nk jatuh cinta..sbb mmg tu adalh fitrah.kenelah ada niat nk kawen kalu kapel tu...jngn sekadar ske2 aje...kita pun kene usaha ke arah perkahwinan..tp yg slahnya,kalu kita asyik bercinta smpai kita lupa cinta kita pada yg ALLAH..ble kita mencintai seseorang,bertambah cinta kita pada ALLAH..
ape yg penting,jagalah hati kita..usaha n tawakal n yakin dngan ALLAH..insyaALLAH,kita kan temui hakikat kebahagiaan~

tu la, kalo break up pun rilek2 la. Frust sket doh la. Bukannya dunia kiamat. Ke guane?

waaaaaaaaa!!!!!!!!!type pjg2 doh td!!!beci nguh hilang!

@syima: hehe..nice..hope my fren will get something from this

@luppi: btul2..mcm tuju ke seseorg je kata2 mung ni?hahahahaha...aku phm dan sentiasa menyokong

@nur: kamon nur...type smula la..hehe

Hmmm...turn Gue nak komen....

Artikel yg ko beri dgn aku dulu mengenai isu ini..bagus bro...very2 touching..huhu...pasal jodoh ni..gue pun da pengalaman gak...dulu gue pun pernah cintan-cintan..punye pacar..haha..gue ingat si dia lah yg akan mnjadi wife gue...tapi xde jodoh..nak wat camne..at least gue dah wat my best..huhu...tapi bagi gue..pasal jodoh ni..kite kene usaha lah...pastu doa + tawakal...cam stdy gak...kene blajar..pastu doa + baru twakal..


Berbalik pd isu jodoh ni..hati kite mesti terima + suka ...kalo hati x suke..susah gak....nnt gue smbg lagi..huhu...to be continued

jodoh ni kalu aku nk cube kiaskan mcm kite jawab exam...kite dibagi soalan, kite cuba sedaya upaya nk menjawabnye...kite kuarkan equation2 yg kite tau dan memerah otak semata2 untuk mecari jwpn yg betul...dan dalam ramai2 classmate kite, xsemua dpt jwpn mase exam tu...ade yg dapat jwpn, and ade yg xdpt jwpn even bile dah tamat tempoh masa...bile dah abis masa, kite pon submit jwpn kite td...next weeknye lect mark dgn skema yg dia ade n bg balik answer script kite..ade antara kite yg dapat jawab dgn btol, and ade yg xberjaya jwb dgn btol...

Secara ringkasnye, skema jwpn tu mmg lect dah ade kan even sblom kite jwb exam lg...lect awal2 dah tau ape jwpn dia...kite pulak xboleh nk tnye lect ape jwpn dia sbb kompem dan sah2 lect xkan bgtau punye..so that's why kite yg xtau jwpn ni give everything that we have, xtdo mlm, and study hard to try and answer that question...at the time we submit the answer, we still dont know that are we getting the right anwer or not..

metaphorically :

skema jwpn= jodoh kite yg tertulis di loh mahfuz
jwpn yg kite bg = jodoh kite pd mase skrg(isteri kite/awek)
study, equation, calculation = usaha kite dlm mencari jodoh (couple/dating/bertunang/kumpul duit/kawin)
gagal dpt jwpn = tiada jodoh/meninggal sblom dpt jodoh
jwpn betul = jodoh kite alhamdulillah berkekalan hingga ke akhir hayat
jwpn salah = jodoh xkekal/bercerai/clash

secara mudahnye, kite kenelah usaha walaupun jodoh kite dah ditentukan oleh Allah sbb sbg manusia biasa kite xtau apekah ketentuan yg dah ditentukan buat kite itu........

@zaid - nk bercinta hati mesti sama2 suke..noted!
@paklang - waa..nice one..n bile baru kite tau jawapan tu btl atau slah?kt syurga insya Allah?

insya Allah yo..

lg satu nk sambung sikit, kadang2 kite boleh tanye hint dr lect kan ape soalan n jwpn kpd soalan yg bakal ditanye dlm exam...kadang2 hint tu btol...mebi can increase our chance of scoring by 70-80%...so rajin2 lah bertanya hint...

metaphorically..

rajin2lah berdoa pada Allah n buat solat istikharah jika kita tidak pasti...insya Allah, Allah akan tunjuk jalan kpd kita...bnykkn berdoa dan insya Allah kite dpt jodoh yg baik dan berkekalan hingga ke syurga..amin..

Very interesting..betul la..setiap hubungan tu harapnya berakhir dengan perkahwinan.jodoh yang harapnya akan berkekalan ke akhir hayat..

@paklang - mung mmg mengomen scra intelek, sesuai la dgn kerjaya mung tuh..huhuhu...ade jugok kn lect hok kabo trs jawapan?hehehe
@rynx - yup...sume nk sesuatu yg berkekalan. tapi igtlah, hanya Allah yg kekal :)

so touching...thanx sbb menenangkan hati saya...thank u so much

Assalamualaikum....

wah, klu bab cnta insan msti rmai je yg komen...hehe..(termasuk la ambe terjoin skali)...

cinta adalah fitrah...cma mcm mana kita bwk cnta, ke arah mna...dan disandarkan kpd ape...

anyway, nice posting...^_^

paling ska ngan ayt ni:
"Allah tidak akan memberikan bidadari kepada anda di dunia, tetapi di akhirat. jadi jika anda inginkan wanita yang bertaraf bidadari, maka kahwinilah dengan niat yang betul, jalanilah kehidupan rumah tangga dengan betul dan insya Allah isteri anda akan jadi bidadari bagi anda di akhirat".


sarjana barat pun ada berkata; love is not by finding the right person, but to become the right person. (ye kut ada ayat ni..aku google xjumpe la..haha)


wallah hu a'lam...

Bleh x aq tanyw?maknanya kite xpayah lah nak berusaha utk mencari jodoh ..biar gitu je,ape nak jadi jadilah ?

bukan cmtu....rezeki pn Allah telah tetapkan. tp kita tetap kene berusaha. kita ttp kene suap makanan tu masuk dlm mulut, baru rasa kenyang. jodoh pun perkara yang sama la. Allah dh tetapkan, tp Allah nk kite berusaha cari

Post a Comment

Ads

Shamsian